Το ασανσέρ του μέλλοντος

2021-01-02

Δείτε ποιο είναι το ασανσέρ του μέλλοντος 

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα ασανσέρ δούλευαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έπαιρναν ανθρώπους από χαμηλούς ορόφους και τους ανέβαζαν σε ψηλότερους ή το αντίθετο.

Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται ασανσέρ που θα κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Τα ασανσέρ του μέλλοντος θα κινούνται κατακόρυφα, οριζόντια, διαγώνια και θα πηγαίνουν ακόμα και εκτός κτιρίων. Θα διαθέτουν, μάλιστα, ένα σύστημα που θα επιτρέπει να κινούνται μέσα στο ίδιο φρεάτιο περισσότερα από ένα ασανσέρ.

Η Γερμανική εταιρία χαλυβουργίας και ανελκυστήρων, Tryssenkrupp, δημιούργησε ένα νέο είδος ασανσέρ, το Multi, που χρησιμοποιεί μαγνήτες προκειμένου να κινεί τους ανελκυστήρες. 

Τα συγκεκριμένα ασανσέρ θα λειτουργούν χωρίς καλώδια και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφύγουν από την μέχρι τώρα συνηθισμένη κατακόρυφη πορεία τους. 

Το ασανσέρ του μέλλοντος θα κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις.

Πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα ασανσέρ Όταν ένας ανελκυστήρας θα ανεβαίνει, για παράδειγμα, από τον πρώτο στον 30ο όροφο, κάποια στιγμή θα στρίβει και θα κατευθύνεται οριζόντια αφήνοντας το «πεδίο» ελεύθερο για κάποιον άλλον ανελκυστήρα. Έτσι, θα μπορούν την ίδια στιγμή να κάνουν τη δουλειά τους περισσότεροι από ένας ανελκυστήρες.

Ο Patrick Bass, CEO της Tryssenkrupp της Βορείου Αμερικής, δούλεψε στη βιομηχανία των ανελκυστήρων επί 26 χρόνια, ενώ τα τελευταία 16 αφιερώθηκε στην έρευνα και στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Πιστεύει πως οι συγκεκριμένοι ανελκυστήρες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα μεταφορών που θα ταιριάζει απόλυτα στις πόλεις του μέλλοντος.

Μέχρι τώρα όλοι μας χρησιμοποιούμε μέσα μεταφοράς για να φτάσουμε, για παράδειγμα, στο σταθμό του μετρό, άλλο μέσο για να πάμε στο γραφείο μας και διαφορετικό για να φτάσουμε στον όροφο που εργαζόμαστε. Ο Bass υποστηρίζει πως στο μέλλον το ασανσέρ θα μας μεταφέρει από τον όροφό μας κατευθείαν στη στάση του μετρό που θα μας πάει στο σπίτι μας ή σε κάποιο αυτόνομο αυτοκίνητο κάνοντας τη ζωή μας και τις μετακινήσεις μας πολύ πιο εύκολες.

"Στο μέλλον θα δείτε μια τεράστια αλλαγή στο σύστημα μεταφορών, τόσο μέσα στα κτίρια όσο και στις πόλεις". Παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι ακριβή, θα βοηθήσει τις εταιρίες να εξοικονομήσουν χρήματα στο μέλλον. Τα ασανσέρ αυτά θα κινούνται λίγο πιο αργά από τα συνηθισμένα αλλά θα βελτιώνονται διαρκώς.